септембар 10, 2024

EУROTИTAN: Зелена хемија за зеленију будућност

Технолошки факултет у Зворнику, Универзитета у Источном Сарајеву учествовао је у првој Љетној школи зелене хемије у Босни и Херцеговини, под називом „Зелена хемија за зеленију будућност“, која се одржала од 04. до 08. септембра 2024. године у Високом. Љетна школа је реализована уз подршку Развојног програма Уједињених нација (UNDP) у Босни и Херцеговини, у оквиру пројекта „Еколошки одрживо управљање постојаним органским загађивачима (POPs) у индустрији и сектору управљања отпадом“, који финансира Шведска.

Технолошки факултет у Зворнику је представљао Ма Небојша Васиљевић, који је презентовао EUROTITAN пројекат из HORIZON програма Европске уније. EUROTITAN пројекат се фокусира на иновативну валоризацију црвеног муља, нуспроизвода Бајеровог процеса, са циљем да се овај индустријски отпад трансформише у вредан ресурс. Студенти су током љетне школе имали прилику да се упознају са значајем ове иницијативе, која представља важан корак ка одрживом управљању отпадом, смањењу негативних утицаја на животну средину и стварању нових економских могућности.

Програм Љетне школе осмишљен је, са разноврсним формалним и неформалним садржајима, пружајући студентима могућност да остваре корисне контакте и размене искуства са колегама из академске заједнице и индустрије.

 

Please Post Your Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *